SUMASYON- TETANİ- MERDİVEN OLAYI TIP FİZYOLOJİ DERS NOTU | OYTUN ERBAŞ - Part 6
MYASTHENİA GRAVİS

Kasta bulunan nikotinik Ach reseptörüne antikor gelişir.

İSKELET KASINDA ENERJİ

       İskelet kası enerji kaynağı olarak serbest yağ asitlerini kullanır. İstirahat halindeyken serbest yağ asitleri mitokondride beta okside edilip ATP’ye dönüştürülür. Bu ATP, kreatin ile birleştirilir ve kreatin fosfat elde edilir.

Egzersiz sırasında acil depo olarak kreatin fosfat kullanılır. Egzersiz devam ederse iskelet kası glikolizi enerji kaynağı olarak kullanılır. Glikoliz sonucu laktat oluşur. Laktat kasta ağrı oluşturur.

SUMASYON- TETANİ- MERDİVEN OLAYI
Spasyal Sumasyon

İskelet kasına verilen uyaran şiddeti arttırıldığında kasılmaya katılan motor ünite sayısı artar. Bu olaya spasyal sumasyon (motor recruitment) denir.

Temporal sumasyon

İskelet kasında aksiyon potansiyeli 2 – 5 msn sürmektedir. İskelet kasına uyarıverildiğindeiskelet kası, kasılıp gevşer. Bu kasılıp gevşemeye sarsı adı verilir. Kasılıp gevşeme için gereken süreye sarsı süresi denir. Bu süre kastan kasa değişmek üzere 30-50 msn kadardır. Aksiyon potansiyeli 2-5 msn sürdüğü için, iskelet kası bu aralıkla uyarılabilir. Böyle bir uyarım yapılırsa, kasılmalar üst üste biner ve birikirler. Bu olaya temporal sumasyon adı verilir.

Tetani

Eğer iskelet kasına verilen uyaran frekansı arttırılır ve iki uyarı arasındaki süre, bir kasta tek bir kasılma için gere¬ken sürenin (sarsı süresi) 1/3 ünden daha kısa ve eşit kısa olursa (yavaş kasılan kaslarda 20Hz, hızlı kasılan kaslarda 60-100 Hz) kasılmalar birleşir ve motor ünitenin olası maksimum kasılması sağlanmış olur. Buna tetanus denir.

MYASTHENİA GRAVİS

Kasta bulunan nikotinik Ach reseptörüne antikor gelişir.

İSKELET KASINDA ENERJİ

       İskelet kası enerji kaynağı olarak serbest yağ asitlerini kullanır. İstirahat halindeyken serbest yağ asitleri mitokondride beta okside edilip ATP’ye dönüştürülür. Bu ATP, kreatin ile birleştirilir ve kreatin fosfat elde edilir.

Egzersiz sırasında acil depo olarak kreatin fosfat kullanılır. Egzersiz devam ederse iskelet kası glikolizi enerji kaynağı olarak kullanılır. Glikoliz sonucu laktat oluşur. Laktat kasta ağrı oluşturur.

SUMASYON- TETANİ- MERDİVEN OLAYI

Spasyal Sumasyon

İskelet kasına verilen uyaran şiddeti arttırıldığında kasılmaya katılan motor ünite sayısı artar. Bu olaya spasyal sumasyon (motor recruitment) denir.

Temporal sumasyon

İskelet kasında aksiyon potansiyeli 2 – 5 msn sürmektedir. İskelet kasına uyarıverildiğindeiskelet kası, kasılıp gevşer. Bu kasılıp gevşemeye sarsı adı verilir. Kasılıp gevşeme için gereken süreye sarsı süresi denir. Bu süre kastan kasa değişmek üzere 30-50 msn kadardır. Aksiyon potansiyeli 2-5 msn sürdüğü için, iskelet kası bu aralıkla uyarılabilir. Böyle bir uyarım yapılırsa, kasılmalar üst üste biner ve birikirler. Bu olaya temporal sumasyon adı verilir.

Tetani

Eğer iskelet kasına verilen uyaran frekansı arttırılır ve iki uyarı arasındaki süre, bir kasta tek bir kasılma için gere¬ken sürenin (sarsı süresi) 1/3 ünden daha kısa ve eşit kısa olursa (yavaş kasılan kaslarda 20Hz, hızlı kasılan kaslarda 60-100 Hz) kasılmalar birleşir ve motor ünitenin olası maksimum kasılması sağlanmış olur. Buna tetanus denir.sumsutemp
Merdiven Olayı



Merdiven Olayı

Kası tetanize etmeyecek frekansta stimulus taze bir kasa uy-gulanınca her bir kas sarsısı tarafından oluşturulan gerim giderek artar. Birçok kasılımdan sonra kasılma başına tekdüze bir gerim oluşur. Buna merdiven (Treppe) olayı denmektedir. Merdiven olayından sorumlu mekanizma, her gevşeme sırasında kalsiyum sarkoplazmik retikuluma %100 geri döndürülemez. Bir miktar kalsiyum stoplazmada retansiyona uğrar. Sonuç olarak troponin C’ye bağlı kalsiyum artacağı için, kasılmaya dahil olan aktin myozin sayısı artar.

KASILMA TİPLERİ

           İzotonik kontraksiyon: Kas kasılınca boyu kısalıyor geliştirdiği kuvvet sabit kalıyorsa bu izotonik kontraksiyondur. Durmakta olan bir yükün kaldırılması bu tiptir.

           İzometrik kontraksiyon: Kas kasılınca boyu değişmiyor geliştiği kuvvet değişiyorsa bu izonik kontraksiyondur. Duvarın itilmesi bu tiptir.

          Oksotonik kontraksiyon: Kasın hem geliştirdiğikuvvetin hem-de boyunun değişmesidir. Günlük hayatta en çok görülen tiptir.

TABLO: ÜÇ KAS TİPİNİN KARŞILAŞTIRILMASI İskelet kası Düz kas Kalp kası Mikroskopik Çizgili Düz Çizgili Lif düzenlenmesi Sarkomerler Demetler Sarkomerler Lif proteinleri Aktin, miyozin, troponin ve tropomiyozin Aktin, miyozin ve tropomiyozin Aktin, miyozin, troponin ve tropomiyozin Kontrol İstemli İstemsiz İstemsiz Sinirler Somatik motor Otonom Otonom Hormonal etki Yok Bir çok hormon Epinefrin Yer Hareket sistemi ve bazı sfinkterler Organ duvarları, tübüler yapılar, sfinkterler Kalp Morfoloji Çok çekirdekli, büyük, silindirik Çok çekirdekli, iğ biçimli, küçük Daha kısa ve dallı lifler İç yapı T-tübül ve S.R. “triad”lar T-tübül YOK; S.R. minimum T-tübül ve S.R. “diad”lar Kasılma hızı En hızlı En yavaş Orta Tek lif kasılma gücü Hep veya hiç Dereceli Dereceli Kasılma başlangıcı Motor nöron Otoritmik olabilir Otoritmik

DÜZ KAS
Düz kaslarda aktin/miyozin iskelet ve kalp kasının aksine düzenli bir yapı göstermez. Bu nedenle çizgilenme yoktur. Düz kaslarda Z çizgisi bulunmaz. Bunun yerine dens body bulunur. Dens cisimler membrana bağlanırlar.

www.oytunerbas.com.tr/tip-fizyoloji-ders-notu/6/

Eklenme Tarihi - 31-12-2020 | Son Güncelleme - 31-12-202012 kez gösterildi.