Teknopark İzmir
Teknopark İzmir, Türkiye’nin 4. teknoparkı olarak İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kampüsü içerisinde yaklaşık 2 milyon metrekarelik alan tahsisi ile İzmir’in önde gelen 21 kurum ve kuruluşunun ortaklığıyla 2002 yılında kuruldu; 2004 yılında ise faaliyetlerine başladı.  
Halen bölgesinde yer alan 145 yerli ve yabancı Ar-Ge firması, yaklaşık 900 Ar-Ge ve destek personeli, 266 Milyon TL toplam cirosu, 20 Milyon Dolar’ı aşan ihracatı ve 14 patenti ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanan 2013 yılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi’nde Türkiye 2.si oldu.

Yakın zamanda Türkiye’nin kalkınma ajansı destekli ilk güdümlü projesi ile yapılan İnovasyon Merkezi’ni de bünyesinde hayata geçirecek olan Teknopark İzmir, tüm yenilikçi fikirlere kuluçka ortamı sağlayarak, üretilen nitelikli teknolojik bilgiyi sanayi ile buluşturmaya devam edecek.

Konum:

Teknopark İzmir, İzmir-Çeşme Otoyolu ile İzmir il merkezine 45 kilometre; Çeşme Limanı’na ise 30 km uzaklıktadır. Şehrin önemli merkezlerine otoyoldan sorunsuz ulaşım sağlanabilmekte; Çeşme Limanı’ndan ro-ro taşımacılığı yapılabilmektedir.  Bölge ile İzmir il merkezi arasında düzenli belediye otobüsü ve dolmuş- minibüs seferleri mevcuttur.

Ar-Ge Firmaları:

Bölgede Mart 2015 itibariyle 145 Ar-Ge firması çalışmalarını sürdürmektedir. Bu firmaların sektörel dağılımlarına bakıldığında;  yazılım geliştirme, biyoteknoloji, elektronik, makina imalatı, savunma, enerji, tıp, tasarım, kimya, telekomünikasyon, ileri malzemeler, gıda, madencilik, nano malzemeler, otomotiv, robotik sistemler, turizm ve çevre olarak şekillenmektedir.

Üniversite Sanayi İşbirliği:

Bölgenin İYTE gibi uluslararası bir araştırma enstitüsünde yer alması, buradaki firmalar için uluslararası bir AR-GE ortamı oluşturmaktadır. Ege ve Dokuz Eylül Üniversiteleri’nin de bölgenin kurucuları arasında yer alması bu üniversitelerin teknik ve sosyal imkanlarını firmalara avantaj olarak sunmaktadır.

Kamu kurum ve kuruluşları ile üniversite/yüksek teknoloji enstitüsü personelinden, bölgede yer alan faaliyetlerde araştırmacı personel olarak hizmetine ihtiyaç duyulanlar, çalıştıkları kuruluşların izni ile sürekli veya yarı-zamanlı olarak çalıştırılabilmektedir.

Öğretim elemanları üniversite yönetim kurullarının izni ile yaptıkları araştırmaların sonuçlarını ticarileştirmek amacı ile bu bölgelerde şirket kurabilmekte, kurulu bir şirkete ortak olabilmekte ve/veya bu şirketlerin yönetiminde görev alabilmektedir.

Avantajlar:

Bölgede 6224 sayılı Yabancı Sermayeyi Teşvik Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yabancı uyruklu yönetici ve vasıflı AR-GE personeli çalıştırılabilmektedir.

Bölgede yer alan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, münhasıran bölgedeki yazılım ve AR-GE faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları 31.12.2023 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesnadır.

Bölgede çalışan araştırmacı, yazılımcı ve AR-GE personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri de yine 31.12.2023 tarihine kadar her türlü vergiden müstesnadır.

4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’na göre Teknopark İzmir’de faaliyette bulunan girişimcilerin kazançlarının gelir ve kurumlar vergisinden istisna bulunduğu süre içinde, yalnızca bölgede ürettikleri sistem ve veri yönetimi iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımları teslim ve hizmetleri katma değer vergisinden müstesnadır.

Ayrıca, yine 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkındaki Kanun ile ücreti gelir vergisinden istisna olan personelin, bu kapsamdaki çalışmaları karşılığında elde ettikleri ücretleri üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren payının yarısı 5 yıl süreyle Maliye Bakanlığı Bütçesine konulan ödenekten karşılanmaktadır.

Bölge ve Binalar:

İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde halen, 9 bina faaliyette olup (A1, A2, A3, A4, A5, A6, A7, A8 ve A9), 10. binanın (İnovasyon Merkezi) yapımı devam etmektedir. Binalar, bölgeye tahsis edilen 6.4 hektarlık ek bölgede bulunmaktadır. Ek bölge doluluk kapasitesinin yüzde 100’e ulaşmasıyla, 2015 yılında 218.4 hektarlık ana bölgenin faaliye açılmasına karar verilmiştir.

Yönetici Şirket:

4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yasası kapsamında  hareket eden Teknopark İzmir, İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi AŞ. tarafından yönetilmektedir.

Yönetim Kurulu:

Prof. Dr. Mustafa GÜDEN                   Başkan               İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü
Fadıl SİVRİ                                            Başkan Vekili     Ege San. ve İş adamları Der. Yön. Kur. Üyesi
Uğur YÜCE                                            Üye                       ENDA Enerji Holding A.Ş. – CEO
H. İbrahim GÖKÇÜOĞLU                    Üye                      EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yrd.
Jak ESKİNAZI                                       Üye                      İTO Yönetim Kurulu Başkan Yrd.
İ. Yalçın YILMAZ                                   Üye                       İzmir Ticaret Borsası, Yönetim Kurulu Üyesi
Prof. Dr. Fazilet Vardar SÜKAN        Üye                       Ege Ünv. Mühendislik Fak. Biyomühendislik Böl. Başkanı
Hasan EKE                                            Üye                       Enda Enerji Holding A.Ş. Şirketler Koordinatörü

Şirket Ortakları:

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

Ege Üniversitesi
Dokuz Eylül Üniversitesi
İzmir Ekonomi Üniversitesi
Ege Bölgesi Sanayi Odası
İzmir Ticaret Odası
İzmir Ticaret Borsası
Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği
Vestel Elektronik A.Ş.
Enda Enerji Holding A.Ş.
Innovatek Teknoloji Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.
Ünibel Özel Eğitim ve BilgiTeknolojileri San. Ve Tic. A.Ş.
Alataş Alaçatı İmar İnş. San. Ve Tic. A.Ş.
İzmir Teknopark Ticaret A.Ş.
Balçova Termal Turizm ve Özel Eğitim Öğretim Hizmetleri A.Ş.
Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği
Ege Genç İşadamları Derneği
İzmir Sanayicileri ve İşadamları Derneği
Ege Teknoloji ve Başarı Vakfı
BİM Grup Holding AŞ..

teknoparkizmir.com.tr

Eklenme Tarihi - 01-02-2016 | Son Güncelleme - 09-08-2016245 kez gösterildi.